Vitaliteitsprogramma

MET PLEZIER IN BEWEGING 

Fitte, vrolijke en productieve medewerkers. Dat is de droom van iedere werkgever, maar hoe bereik je dat? Een gezonde leefstijl en voldoende bewegen dragen in de basis daaraan bij. BikeChallenge onderstreept dat en weet door jarenlange ervaring hoe belangrijk dat is.

BikeChallenge ondersteunt dagelijks organisaties in het verbeteren van vitaliteit bij medewerkers. Daarbij staat plezier voorop. Met een gevarieerd aanbod in sport en bewegen aangepast naar verschillende niveaus worden medewerkers stapsgewijs in een maandplanning begeleid naar hun persoonlijk gestelde doel.
In een op maat geschreven vitaliteitsprogramma worden onderdelen als wandelen, hardlopen, mountainbiken, zwemmen, wielrennen en bootcamp opgenomen. Daarnaast kunnen de deelnemers aan dit programma maandelijks online hun voortgangsmetingen inzien via hun persoonlijke BodyBlog.
Extra ondersteuning en motivatie wordt geboden door workshops en online blogs met verschillende onderwerpen op het gebied van gezondheid.


In een paar stappen naar een vitale werkomgeving
Gestart wordt met een voorlichting over een gezonde leefstijl voor thuis en op het werk. Waarom is dat belangrijk en hoe kun je daaraan werken? Hoe reageert je omgeving en hoe betrek je je collega’s en gezin in je weg naar een vitaler leven? Dit kunnen vragen zijn waarmee medewerkers misschien in het begin geholpen moeten worden, vooral als ze op weerstand vanuit hun omgeving stuiten. Hun wensen en ambities worden geïnventariseerd en omvat in een persoonlijk groeidocument.

Plan van aanpak
In de wekelijks terugkerende activiteiten zijn fitheid en bewegelijkheid essentieel. 
 Vaste onderdelen zijn:


Bootcamp met aandacht voor coördinatie, lenigheid, conditie en kracht

(lunch)wandelingen van 45 minuten afgewisseld met lichte oefeningen en aandacht voor ademhalingStart2RUN clinics met loopscholing voor beginners en looptrainingen voor gevorderden. Reële gezamenlijke doelen om toe te werken naar deelname als bedrijventeam tijdens een hardloopevenement 

Mountainbike trainingen met aandacht voor duurinspanning, ademhaling, kracht, techniek en coördinatie, geschikt voor beginners en gevorderden

Zwemmen bevordert de beweeglijkheid en focus op ademhaling. Deze trainingen kunnen in een later stadium worden toegevoegd 


BodyBlog metingen worden op vrijwillige basis maandelijks gedaan. De tanita- weegschaal wordt ingezet om de persoonlijke voortgang te meten. Deze metingen zijn gericht op gewichtsafname, aanmaak van spieren en verlies van lichaamsvet. Een enorm motiverende factor is het proberen te verlagen van de metabole leeftijd. De metingen worden vertrouwelijk behandeld en zijn uitsluitend in te zien door de deelnemer.

Workshops en blogs met uiteenlopende onderwerpen als voeding, houding, schoeisel, slaap etc voor een theoretische onderbouwing van de activiteiten.

Kwartaalspecials zijn gericht op samenwerken, veiligheid en vertrouwen in elkaar hebben. Te denken valt aan een MMA weerbaarheidstraining, klimclinic, racefietsrit
Verandering van gedrag heeft tijd nodig. Dat geldt ook voor het effect van een vitaliteitsprogramma. Om vooruitgang te meten en te merken, is het aan te bevelen om het programma minimaal drie maanden in te zetten als onderdeel van de bedrijfsvoering binnen een bedrijf. BikeChallenge werkt met een klein team en voor medewerkers vertrouwde gezichten.

Werknemers als ware ambassadeurs voor je bedrijf
Vooral in de beginfase is er aandacht voor zelfwaardering en eigenwaarde. Ieder maakt zijn groeiproces op een eigen tempo en in een eigen beleving mee. Dit wordt gerespecteerd en moet ook gerespecteerd worden vanuit de groep. In deze fase van bewustwording is al een kleine verandering merkbaar op de werkvloer. De sfeer zal opener worden en de onderlinge verbinding sterker. 

De opbrengst zal misschien niet in euro’s kunnen worden uitgedrukt, maar op termijn levert het vitaliteitsprogramma zoveel meer op. Samen werken aan fysieke en mentale fitheid leidt tot een betere saamhorigheid, meer plezier op de werkvloer, een open bedrijfscultuur en het verbeteren van de onderlinge communicatie. Tel daarbij op dat mensen minder snel ziek worden of zich minder snel ziek melden door een betere collegiale samenwerking wat de productiviteit binnen het bedrijf verhoogt.

Het uiteindelijk resultaat is bedrijfsgeluk en een duurzame arbeidsrelatie voor zowel bedrijf als haar werknemers .

Wie is de man achter BikeChallenge
Maarten Nijland (1976) startte eind 2010 BikeChallenge. Zijn roots liggen in de topsport. Als ex-beroepswielrenner en veldrijder verlegde hij telkens zijn grenzen, maar de rode draad in zijn sportcarrière was toch wel de focus op vitaliteit en gezondheid. Dit is ook zijn credo binnen zijn bedrijf BikeChallenge. Zijn wens is om organisaties en hun medewerkers letterlijk en figuurlijk gezonder te laten worden door te helpen met de op maat gemaakte vitaliteitsprogramma’s van BikeChallenge. Door kleine aanpassingen in voeding en beweging maken mensen al snel grote stappen naar een fitter leven, worden gelukkiger en plezieriger in omgang op de werkvloer en ook thuis. Dat ondervindt Nijland dagelijks als hij zijn bewezen programma of onderdelen daarvan inzet bij de verschillende bedrijven die hij begeleidt.
Bij de uitvoering van zijn activiteiten wordt hij ondersteund door Simone Hakenberg, ex- trialeet en Tom Veelers, ex-profwielrenner.
Nijland woont in Rossum (OV), is getrouwd en heeft drie kinderen.

Referenties:

Cogas / Coteq Almelo,  KLK Kolb Delden, VIRO Engineering (alle vestigingen), Twentse Waaier Rossum, Alientrick Hengelo, Event Creators Weerselo

BikeChallenge - meer dan alleen fietsen #OndernemendinBeweging


Op dit moment zijn er geen evenementen voor dit onderdeel.