Welk niveau mountainbiker?

Beginnend mountainbiker – het terrein bepaald (nu nog) jou koers

Je mountainbike voelt nog nieuw en wat onwennig, je hebt nog maar weinig vertrouwen in je vaardigheden offroad. Je zit nog met te gespannen spieren op je fiets. Bij een kleine afdaling grijp je je remmen al. Je neemt hindernissen op de mountainbike routes vaker lopend dan op de mtb. Je hebt moeite om op bochtige parkoersen de snelheid erin te houden.

Hoe je fiets reageert op de wisselende off the road omstandigheden is nog onvoorspelbaar voor een beginnend mountainbiker.

Je hort als beginner om je heen de ervaren mountainbikers vol enthousiasme kletsen over drop-offs, afdalend bijtrappen voor snelheid, springen over hindernissen en je denkt dan bij jezelf die zijn gek.

Helaas komen veel beginnend mountainbikers niet uit dit stadium en vaak geven ze na verloop van tijd gewoon de MTB op en gaan verder op de wegfiets of gaan een andere sport doen.

Ben je zelf nog in dit beginner stadium, geef dan niet op. Het echte plezier moet nog komen. En wij van BikeChallenge willen je daarbij graag gaan helpen.

Aandachtspunten in beginnersclinics zijn:     

  • Materiaalkennis zoals, bandenkeuze, bandenspanning, materiaalonderhoud,
    banden wisselen na lek etc.
  • Kledinguitleg,wanneer draag je nu welk type kleding
  • Ontspanning tijdens inspanning op de fiets
  • Juist gebruik van de remmen
  • Lichaamspositie op de fiets

Wees niet bang fouten te maken, we zullen laten zien dat we je stapje voor stapje verder zullen brengen zonder je direct de diepte in te sturen.

Mountainbiken is een ontdekkingsreis zonder einde in het verbeteren van je techniek.

We zorgen dat het plezier voor een beginner in de clinic net zo leuk is als voor een ervaren mountainbiker- we passen de moeilijkheid van de challenges aan op het niveau van de deelnemers.


Gevorderd mountainbiker – je weet de juiste koers te bepalen maar gaat nog niet altijd vloeiend

Je hebt al veel plezier in het mountainbiken, je fiets voelt vertrouwd en je zit relaxed op de mtb, je neemt de bochten al redelijk op snelheid, je neemt hindernissen in een rechte lijn en je remt alleen daar waar nodig.

Op gladde en/of bochtige parkoersen ziet het fietsen er nog soepel en vol zelfvertrouwen uit. Je zit vaak in de gewenste  attack positie.

Maar als het terrein echt ruiger wordt dan word je gespanen, je verliest nog regelmati de echte control over de mountainbike als je met snelheid hindernissen rakt en bochten met twijfelachtige grip schat je nog vaak verkeerd in. De grote groep van tevreden mountainbikers rijd ergens in deze moeilijkheidsgraad. Ze kijken naar het expert level alsof dat de superhelden zijn zoals in stripverhalen.

De gevorderde mountainbiker rijd wel met zelfvertrouwen en daagt anderen regelmatig uit en rijdt doelbewust zijn mountainbike tochten. Ook conditioneel zijn ze vaak al verder dan de beginner.

Gevorderde mountainbikers observeren het terrein, bepaln de juiste lijn en makn gebuik van het terrein om snelheid te genereren en nemen bochten met de juiste snelheid en voorkmen zo in de bocht de nood(rem)greep te moeten doen. Je vliegt niet meer wild over obstakels maar gebruikt de juiste techniek bij drops, springt over obstakels enweet hoe je jezelf “licht” en “zwaar” kunt maken.

Je pusht de fiets de afdaling in voor “gratis”snelheid ,  pumping genaamd.

Je ontwikkeld al een beetje je eigen stijl van rijden afh. Van je eigen vaardigheden en souplesse, lichaamsbouw en materiaal

Aandachtspunten in gevorderden clinics zijn:

  • Materiaalkeuze gericht op snelheid ipv veiligheid alleen
  • Kortere bochten, sneller remmen, sneller bergop
  • Sportvoedingsadvies voor langere en inspannendere tochten
  • Kleine drop-offs, kleine jumps, kuipbochten, langer doortrappen voor- en in de bocht
  • Meer wisselende ondergronden zoals mulzand, steenachtige afdalingen, steile klimmen
  • Trainingsvormen

Expert mountainbiker – jij bepaald het gedrag op en van de mountainbike

Het ultieme doel of beter de droom van de gedreven mountainbiker. Ontspannen rijdt je met agressie over de paden, je ontwijkt obstakels of gebruikt ze om snelheid te ontwikkelen of de juiste lijn te houden.
Zie het als boetseerklei, jij zet het parkoers naar je hand. Je “unweight”en vliegt over de meeste obstakels, je gaat met de juiste snelheid de bocht in maar komt er ook met snelheid weer uit.

Maar ook in dit level blijft het als expert een leerschool, oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Er is altijd ruimte voor verbetering.

Hier komt de conditiefactor nog meer naar voren en ook visualiseren is een nieuwe stap.

Maar let op! Mountainbiken kan gevaarlijk zijn, overschatting ligt hier op de loer. Ook materiaal kan kapot gaan doordat je het meer op de proef stelt en daardoor jezelf blesseren dus ook is er hier nog gerichter aandacht voor materiaalonderhoud, valtechnieken en de juiste lichaamsverzorging.

Dat houdt ook de uitdaging levend voor het mountanbiken. We blijven steeds binnen je mogelijkheden en proberen de sterke punten verder te verbeteren, daardoor zul je zien dat je zwakke punten vanzelf ook beter gaan worden. Want waar je goed in bent is leuker om te trainen. Deze opzet geloven wij van bikechallenge voor 100% in.

Wees in dit stadium geduldig, progressie gaat nu langzamer maar resultaat zal komen. Vaak zit dit niveau mountainbikers ook al regelmatig mee te rijden in wedstrijden als marathons of meerdaagses. Ook hierin kunnen we je helpen met onze ervaring.

Aandachtspunten in expertclinics zijn:

  • We trainen op wedstrijdwaardig niveau, ook gaan we met elkaar de uitdagingen aan.
  • We maken de uitdagingen moeilijker zodat je ook even moet nadenken over de opdracht
  • We gaan bezig met visualiseren en lezen van het parkoers
  • We gaan de intensievere trainingsvormen proberen
  • We houden ons bezig met materiaalaanpassingen om het uiterste uit de materiaalmogelijkheden te halen
  • We gaan ook de grens over naar moeilijkere omstandigheden en ook meerdaagses zijn mogelijk
  • Kijk ook eens naar de uitdagende mogelijkheden van ons Chalet in Flachau Oostenrijk